Bilinçli Farkındalık Nedir?

Esas olarak kadim bir Doğu felsefesinin ürünü olan Mindfulness (Bilinçli Farkındalık), bugünkü bilinirliğini 1982 yılında John Kabat-Zinn tarafından Batı’da bir psikoterapi yöntemi olarak kullanılmasına borçludur. Anı yaşama fikrinin birçok öğretide yer alması ve faydasının bilimsel araştırmalarla kanıtlanması, Mindfulness’ın kabul gören bir yöntem olarak kullanılmasının önünü açmaktadır. Post-travmatik stres bozuklukları, anksiyete, obezite, depresyon, kronik ağrı ve panik atak gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan Mindfulness, klinik psikoloji dalında da sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki nedir bu kadar çok merak edilen Mindfulness?

Bilinçli farkındalık olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir kavram olan Mindfulness, temel olarak anda kalabilmek ve anı yaşayabilme gayreti göstermektir. Bilinçli farkındalığın amacı, dikkati etrafa ve etrafta olup bitenlere yoğunlaştırmak, gözlemlemek ve olup bitenler hakkında bir farkındalığa sahip olma etkinliğidir. Çünkü Mindfulness yaklaşımı, kişinin duygu ve düşüncelerini sorgulamadan onları kabul etmesinin, onu aydınlığa ulaştıracağını öğütlemektedir. “Şu anda hissettiğim duygunun adı nedir?” veya “Şu an neden böyle hissediyorum?” gibi sorular sormadan, sadece hisse odaklanmak ve bu hissi anlamaya çalışmak Mindfulness etkinliğinin temelini oluşturmaktadır. Çünkü bir hisle yüzleşmek onu kabul etmenizi ve sebeplerini daha kolay bulabilmenizi kolaylaştıracaktır.

Her ne kadar hayatımızı olumlu duygularla kurmak istesek de bazı zamanlarda olumsuz duyguların da bize vermek istediği mesajlar olabilmektedir. Eğer bu dönemlerde olumsuz duygularımızı dinlemez ve onlarla yüzleşmezsek hayatımızın bu evresini kayıplarla geçirebiliriz. Bu nedenle, olumsuz duygulara da kulak vermeli ve onları dinlemeliyiz. Bunu bir alarm sesine benzetebiliriz. Alarm sesini seven hiç kimse yoktur. Ancak son derecede rahatsızlık veren bu ses, bize bir yangını haber verebilir ve bu yangına erkenden müdahale etmemizi sağlayabilir.

Bu düşünceyle Mindfulness bize mutluluk, sevinç, neşe ve heyecan gibi olumlu duygularımızın yanı sıra acı, keder, öfke, üzüntü, endişe ve kaygı gibi olumsuz duygularımızı da sonuna kadar hissetmeyi ve bu duyguların bize verdiği mesajlara dikkat kesilmemiz gerektiğini söylemektedir. Bu kimi zaman bir farkındalık egzersizi olarak değerlendirilmektedir.

6 beğeni
Önceki yazı: Gevşeme Egzersizlerinin Temel AmacıSonraki yazı: Meditasyonun Faydaları

Benzer yazılar

Yorum Bırak