Gevşeme Egzersizlerinin Temel Amacı

Birçoğumuz için rahatlama, stresli bir günün sonunda eve gidip sessiz bir ortamda uzanmak anlamına gelebilir. Ancak bu stresin zararlı etkilerini azaltmak için yeterli değildir. Stresle etkili bir şekilde mücadele etmek için, vücudun doğal rahatlama tepkisini etkinleştirmemiz gerekir. Bunu derin nefes alma, meditasyon, ritmik egzersiz gibi rahatlama teknikleri uygulayarak yapabiliriz. Bu teknikleri hayatımıza sokmak demek, günlük stresi azaltmamıza, enerjimizi arttırmamıza, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olacaktır.

 

Gün içinde yaşadığımız yoğun tempo ve monotonluk ister istemez stres yaşamamıza neden olur, ancak stresin verdiği tepkinin aksine, derin bir dinlenme durumu olan gevşemeyi, nasıl yapabileceğimizi öğrenerek zararlı etkileri önleyebiliriz. Gevşeme egzersizi yapmak, frenleri harekete geçirir, vücudumuzu ve zihnimizi tekrar denge durumuna getirir.

Strese ve kaygıya bağlı yaşanan, olumsuz bedensel tepkilerde, gevşeme tepkisi etkinleştirildiğinde,

  • Kalp hızı düşer, nefes alma yavaşlar
  • Kan basıncı düşer veya dengelenir
  • Kaslar gevşer
  • Beyine kan akışı artar

Sakinleştirici fiziksel etkilerine ek olarak, gevşeme tepkisi aynı zamanda enerjiyi arttırır, hastalıklarla savaşmamıza yardımcı olur, strese bağlı kas gerginlikleri ve kas ağrılarını hafifletir, problem çözme yeteneğini, konsantrasyonu, motivasyonu ve üretkenliği arttırır. Stresin vücudumuza verdiği zararlar bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Stresin vücudumuzda oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmak elimizdedir.

Hatırlanması gereken en önemli şey, kanepede dinlenmek, okumak veya tv izlemek, rahatlama yanıtının fiziksel ve psikolojik faydalarını üretmek için yeterli değildir. Bunun için aktif olarak bir gevşeme tekniği uygulamamız gerekir. Böylece bedenimizi ve beynimizi kontrol edebiliriz.

19 beğeni
Önceki yazı: Nefes Egzersizlerinin Temel AmacıSonraki yazı: Bilinçli Farkındalık Nedir?

Benzer yazılar

Yorum Bırak